Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)tekststørrelseindkøbskurv
Kommentér sideTip en ven
 

Mad- og måltidspolitik i skoler og fritidshjem

Nyt materiale om mad- og måltidspolitikker

 

PAARISA udgiver et spændende nyt materiale om, hvorfor en mad- og måltidspolitik i skoler og fritidshjem er en god idé. Materialet, som findes på grønlandsk og dansk, indeholder også gode forslag til, hvordan man helt praktisk går i gang.

 

En appetitlig frisk grøn farve i form af et ringbind samler hele sættet af materialer i et idékatalog lige til at gå til for de aktører, som savner specifik viden om sund mad til børn og unge samt gode værktøjer til at komme i gang med at udvikle en mad- og måltidspolitik.

 

PAARISA og Ernæringsrådet har tilpasset og udviklet materialet med udgangspunkt i Fødevarestyrelsens materialer. Idékataloget tager højde for de behov, som børn har for sund mad med de 10 kostråd som den røde tråd. Materialet tager samtidig hensyn til de lokale vilkår og ressourcer og der indgår blandt andet forslag til anvendelse af grønlandske råvarer i samlingen af opskrifter. Som noget nyt er der udarbejdet forslag til både morgenmad og mellemmåltider ud over frokost, da alle skoler og fritidshjem som minimum har praktisk mulighed for at lave disse måltider.

 

1

Idékataloget indeholder tre hæfter, heraf bl.a. hæftet "Mad- & måltidspolitik i skoler og fritidshjem, hvorfor og hvordan", som giver inspiration og redskaber til, hvordan man kan sætte gang i processen med at udarbejde en mad- og måltidspolitik samt hvordan relevante aktører kan inddrages. Der er fokus på, hvordan det sikres, at politikken kommer til at gøre en forskel, og hvordan den forbliver aktiv. Ikke mindst er der fokus på, hvordan de små og store succes'er bliver omsat til historier, der udbredes også uden for skolen og fritidshjemmet som en appetitvækker til andre om at gå i gang.

2

"Sunde måltider - et ledelsesansvar" er et separat hæfte til beslutningstagerne, som kort og godt gør opmærksom på vigtigheden af at fokusere på sund mad til børn samt, hvordan mad og måltider kan være en del af det pædagogiske arbejde.

3 Hæftet "Sund mad - med smag, smil og samvær" er til dem, som arbejder praktisk med maden og er fyldt med gode idéer til, hvordan de voksne giver børnene lyst til at smage og spise den sunde mad. Der skal kæles for anretningen, så maden taler til alle sanser. Desuden er her gode råd om planlægning af hele måltider samt indkøb.
4 "Sunde aftaler", er et dialoghæfte med aftaleplakat og tilhørende opskrifter på sunde snacks. Her kan børnene lave aftaler med kammeraterne, familien, skolen eller fritidshjemmet om sundere vaner. Hæftet er distribueret til alle skoler og fritidshjem.

 

 

PAARISA tilbyder et 5-dages kursus med udgangspunkt i materialet til alle skoler og fritidshjem i kommunerne. I 2009 og 2010 blev der afholdt kurser i Nuuk, Tasiilaq og Narsaq. I november 2011 tilbydes det sidste kursus for kommunerne Qeqqata og Qaasuitsup.

 

Materialet kan umiddelbart anvendes af skoler, fritidshjem, skolehjem og andre institutioner, som arbejder med børn og unge fra skoleområdet. PAARISA's kursus giver dog særligt gode forudsætninger for at bruge materialet i relation til lokale ressourcer og vilkår. Kursisterne får alle udleveret et eksemplar. Materialerne kan også bestilles hos PAARISA. 

Mad- og måltidspolitik - Materialer

Sund mad

 

De ti kostråd

 

Opskrifter

 

Mad og Måltidspolitik - hæfte

 

Sund mad - hæfte

 

Sunde måltider - hæfte

 

Snacks

 

Sundeaftaler

 

___________________________________ 

Genvej til opdelt opskrifter

___________________________________

 

 

Pressemeddelelser

 

Mad- og måltidspolitik i skoler og fritidshjem